Nieuws

Persbericht Cito

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 02-09-2013 Gewijzigd op 02-11-2016
Didactief ontdekte dat de Nederlandse overheid het Cito wel erg gemakkelijk heeft gemaakt om geld te verdienen. En terwijl heel Nederland denkt dat Cito ´van de overheid´ is, strekt de toetsontwikkelaar zijn tentakels uit tot in belastingparadijzen als Delaware en de Bahama's. Verliezen van de commerciële poot Cito BV worden gedekt met subsidiegelden van Stichting Cito.

Auditrapport zoek

Onderzoek van Didactief toont aan dat Kamerleden en ambtenaren het verschil tussen Stichting en BV nauwelijks blijken te beseffen. En Cito profiteert daarvan. Werknemers van de Stichting konden de afgelopen jaren 's ochtends werken met overheidssubsidie en 's middags hun product verkopen in dienst van de BV. Juridisch waren zaken gescheiden, maar intellectueel eigendom - dat voor iedere onbenullige popsong tegenwoordig vastligt - was niet geregeld. Niks aan de hand dus, moet Cito gedacht hebben. De Auditdienst van het ministerie dacht daar al in 2011 anders over. Het was een heikel punt tijdens de kamerdebatten over de eindtoets. Toch was het auditrapport bij de Kamerleden onbekend. Didactief kan er - na het beroep op de WOB - uit citeren.

Eindtoets

Wie het Cito-dossier van OCW doorleest, krijgt de indruk dat de relaties tussen ambtenaren en Cito-werknemers wel heel warm zijn. Amicale kattenbelletjes (waaruit Didactief citeert) vliegen over en weer, officiële notulen tijdens overleg over uitbesteding van een nieuwe landelijke toets zijn er nauwelijks. De besluitvorming is ondoorzichtig. Heeft Cito handig zaken gedaan of heeft de overheid een marktproduct effectief genationaliseerd? Andere Nederlandse toetsaanbieders staan in ieder geval op achterstand.


Lees nu op de website van Didactief:

Eindtoets PO: het verdriet van Cito

Powered by Cito: van Arnhem tot de Bahama's

Volg de reacties en aanvullingen op @DidactiefOnline

Deze artikelenserie is geschreven door Ronald Buitelaar, Anja Vink en Bea Ros met medewerking van Lodewijk van der Kroft en kon mede dankzij subsidie van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Producties gemaakt worden. De serie bestaat uit 3 delen. Deel 3 verschijnt op 9 september.

Noot voor de redactie / niet voor publicatie Meer informatie Bea Ros (redacteur Didactief) tel 0610815887, [email protected]

Click here to revoke the Cookie consent