Onderzoek

Twintig jaar beleidsontwikkeling Hersenen, leren & onderwijs

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 31-08-2015 Gewijzigd op 27-10-2016
Het jaar 2002 markeerde het einde van het 'Hersendecennium' dat in Nederland in 1992 was gestart. Veel fundamentele kennis is in die periode opgedaan over hersenen en cognitieve processen. Deze had potentie voor toepassing in het onderwijs. Daarom is in 2002 door NWO in samenwerking met OCW de commissie Hersenen & Leren ingesteld onder mijn voorzitterschap.

De commissie heeft in 2004 een 'Week van Brein & Leren' georganiseerd. In 2005 verscheen het commissierapport Leer het brein kennen. Het was gebaseerd op de resultaten van een invitational conference waarin vertegenwoordigers van hersen- en cognitiewetenschap alsmede van onderwijswetenschap en praktijkveld zitting hadden. In 2006 verscheen een uitgebreide en engelstalige versie (Learning to know the brain). 'Waar moeten we heen?' 'Wat zijn onderzoeksdomeinen met potentie?' 'Hoe moet worden samengewerkt op dit multidimensionele domein?'. Deze en verwante vragen werden beantwoord in twintig stevig onderbouwde stellingen en zes workshops.

Ook verscheen in deze periode (2007) het belangrijke internationale rapport Understanding the Brain: The birth of a Learning Science van de OECD (in het Nederlands bekend als OESO). Het was het product van zes jaar van internationale samenwerking in het beantwoorden van de vraag 'zijn we al zover dat kunnen gaan streven naar toepassing de kennis over hersenen, gedrag en cognitie in het onderwijs?'. 'Ja' was het antwoord van de OECD en zij deed concrete aanbevelingen. Mede op grond van deze ontwikkelingen besloot NWO rond 2009 om een bijdrage te geven aan dit proces door vrijmaken van middelen voor wetenschappelijk onderzoek. Vanuit de rijksoverheid werd vervolgens in 2010 ruim zes miljoen euro uit de aardgasbaten (Fonds Economische Structuurversterking, FES) ingezet. Bedoeling was om hiermee ook toepassingsgericht onderzoek op het thema LEREN (en onderwijs) vanuit de hersenen & cognitie invalshoek mogelijk te maken. In 2010-11 zijn veertig projecten op dit thema van start gegaan in een samenhangend, landelijk koepelprogramma onder mijn coördinatie. De projecten zijn geclusterd in de vijf programma's 'Nieuwe lesmethoden en leermiddelen', 'Biopsychologische factoren', 'Het kind', 'De adolescent' en 'De lerende leraar & de lerende ouder'. Het koepelprogramma zal eind 2015 worden beeindigd en uitvoerig worden gerapporteerd.

Referenties
Jolles, J., Groot, R. d., Benthem, J. v., Dekkers, H., Gloppert, C. d., Uijlings, H., & A. Wolff-Albers (2005). Leer het brein kennen. Over een 'New Learning Science' op het kruispunt van neurowetenschap, cognitiewetenschap en onderwijswetenschap. Den Haag: NWO. ISBN 90-77875-04-2. Download het rapport via www.jellejolles.nl

Jolles, J., R. de Groot, J. van Benthem, H. Dekkers, C. de Glopper, H. Uijlings and A. Wolff-Albers (2006). Brain Lessons. A contribution to the international debate on Brain, Learning & Education. Neuropsych Publishers Maastricht, ISBN: 90-75579-32-2 Download het rapport via www.jellejolles.nl

OECD (2007), Understanding the Brain: The birth of a Learning Science. OECD publications, Paris. ISBN 978-92-64-02912-5.

Tekst Jelle Jolles
Gepubliceerd op 31 augustus 2015.

Click here to revoke the Cookie consent