Nieuws

Bètawetenschappers doen oproep tegen selectieve bezuinigingen

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 24-06-2019 Gewijzigd op 24-06-2019
Twaalf bèta/techniekwetenschappers van De Jonge Akademie zijn op 11 juni een petitie gestart. Zij vinden dat investeringen in hun sector niet ten koste mogen gaan van andere wetenschapsgebieden. De petitie is inmiddels honderden keren ondertekend.

De wetenschappers stellen dat zij niet avers staan tegenover grotere investeringen in technische universiteiten, maar dat “maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen samenwerking vereisen tussen wetenschappers van allerlei disciplines, niet enkel wetenschappers vanuit bèta en techniek”. Ze vinden dat het voorgestelde bezuinigingsbeleid wetenschappers en wetenschapsgebieden tegen elkaar uitspeelt.

De petitie is een reactie op het advies van de commissie-Van Rijn, in het rapport ‘Wissels om’ uit mei 2019. Een van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie is dat er dringend meer geld naar de technische universiteiten moet. Dat gebeurt niet door in het geheel meer te investeren in de bèta/technieksector, maar door een herverdeling van al bestaande financiën. Brede universiteiten krijgen in de toekomst miljoenen minder, terwijl de technische universiteiten van Delft en Eindhoven er mogelijk tientallen miljoenen op vooruitgaan.

Niet alleen De Jonge Akademie is kritisch over het voorstel van de adviescommissie, ook de Vereniging van Universiteiten (VSNU) laat in een statement weten dat “de politieke keuze om deze investering in bèta/techniek grotendeels te financieren door te bezuinigen op alfa/gamma/medisch Nederland als kennisland tekortdoet.” Kamerleden hebben eveneens vragen over de consequenties van het adviesrapport. Op 1 juli 2019 gaat de Tweede Kamer in gesprek met minister Van Engelshoven over de adviezen van de commissie-Van Rijn.

Een ernstig gevolg van de herverdeling is de verder dalende betrouwbaarheid van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Omdat de kosten te hoog zijn voor meerdere metingen, is veel onderzoek niet reproduceerbaar. Dat heeft grote gevolgen voor het gebruik van allerlei onderwijsinterventies. Om deze ‘replicatiecrisis’ op te lossen hebben de sociale wetenschappen juist meer budget nodig, betoogt onderzoeker Rikkert van der Lans.

 

Werkzaam in de Nederlandse bèta/technieksector? De petitie loopt nog tot 1 juli 2019, onderteken hem hier. 

Verder lezen

1 Er moet geld bij

Click here to revoke the Cookie consent