Recensies

D to go: duurzaam onderwijs, kennisbank gelijke kansen

Tekst Wouter Havinga, Marit Huitema
Gepubliceerd op 04-04-2024 Gewijzigd op 03-04-2024
Beeld Shutterstock
In deze D to go: een podcast voor paniekaanvallen, kennisbank gelijke kansen, originele wiskundelessen en meer.

 

Eureka!

Vijf musea lanceren de eerste gezamenlijke online collectie uitvindingen van Nederland. Het platform Vind het uit! nodigt leerlingen uit om nog eens kritisch te kijken naar belangrijke – maar vaak ongebruikte – uitvindingen rondom energie, klimaat, en bio- en informatietechnologie van de afgelopen eeuwen. Laat je leerlingen zich verdiepen in de uitvindingen, nadenken over hoe ze werken en hoe ze alsnog kunnen worden ingezet. Misschien bieden ze wel een oplossing voor hedendaagse problemen. / MH

Vo. Bekijk gratis.

 

Wiskunstig

Wiskundeleraren opgelet! Wiskundige Jeanne Kok van de WiskundE-brief maakt animaties om transformaties te visualiseren. Het visuele maakt de wiskunde erachter makkelijker te begrijpen voor leerlingen. De bijbehorende blogs functioneren als handleiding voor je les over het uitgebeelde onderwerp: bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras uitgebeeld als vlakvulling. Daarnaast kun je op diezelfde website ruim twintig originele wiskundelessen van leraar Rob van Oord vinden.

Vo. Bekijk hier de animaties van Jeanne Kok.

 

Gaza

Het Israëlisch-Palestijns conflict houdt ons allemaal bezig, en meningen zijn al snel gevormd. Hoe bespreek je als leraar zo’n polariserend onderwerp? Het Expertisepunt Burgerschap heeft een flink aantal bronnen op een rij gezet, variërend van de Anne Frank Stichting tot het Islam Experience Centre. Een aanrader voor leraren en schoolbestuurders die schoolbreed aandacht willen besteden aan deze kwestie.

Po-mbo. Bezoek de website van het Expertisepunt Burgerschap voor de gratis uitlegvideo’s, handvatten, lesmaterialen en websites.

 

Kansengelijkheid

De bekende tv-serie Klassen (HUMAN, 2022) heeft de Klassen Kennisbank in het leven geroepen. Hierop zijn overzichtelijk informatie en praktijkervaringen verzameld over thema’s als armoede, taal, burgerschap, verwachtingen en ouderbetrokkenheid. Lees bijvoorbeeld hoe je armoede herkent en bespreekbaar maakt in de klas. De kennisbank is gemakkelijk te navigeren, leest prettig en verwijst goed door naar relevante wetenschappelijke bronnen.

Po-mbo, Kijk op gelijkekansenindeklas.nl. Een initiatief van HUMAN en de Gelijke Kansen Alliantie.

 

In de knoop

Het mentaal welbevinden van jou als leraar is net zo belangrijk als dat van je leerlingen. Heb je last van paniekaanvallen, negatief denken of ga je met lood in de schoenen naar je werk? Luister dan eens de podcast ‘Ik voel, ik voel wat jij niet ziet’ van Stichting Durf Te Vragen. In vijf afleveringen vertelt voormalig radio-dj Dorus van Mosselveld, die zelf last had van angsten, waar je met je gevoelens terechtkunt en hoe je ermee kunt omgaan.

Po-mbo, luister gratis via Spotify.

 

Duurzaam onderwijs

Lector betekeniseconomie Kees Klomp (Hogeschool Rotterdam) interviewt in de documentaire Mag ik jou iets vragen? hoogleraar Gert Biesta over het belang van een duurzame economie. Biesta betoogt dat onze economische benadering kinderlijk en egoïstisch van aard is: dat als je geld hebt, alles mogelijk is. Hij pleit voor een verantwoorde omgang met onze omgeving en om ons onderwijs te doordrenken van deze omslag in ons denken.

Po-mbo. Een initiatief van Kees Klomp in samenwerking met 14 hogescholen. Bekijk gratis op YouTube.
 

Dit artikel verscheen in Didactief, april 2024.
 

Verder lezen

1 Menselijkheid
2 Motiverend duurzaamheidsonderwijs

Click here to revoke the Cookie consent