Recensies

D to go juni 2023

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 22-06-2023 Gewijzigd op 20-06-2023
Beeld Justin Jin, collectie Rijksmuseum / Shutterstock
Deze maand in D to go: de researchED-podcast, 150 jaar fotografie, kletsmaatjes en meer.

Reflectie

Een schooldag gevat in 150 jaar fotografie, te zien in het Fotomuseum Den Haag.Beroemde fotografen nemen je mee langs onder meer de lagere school, de huishoudschool en het koloniale onderwijs. Je ziet leerlingen, leraren en schoolgebouwen in Nederland en daarbuiten voor je ogen veranderen. Een aanrader voor elke leraar. Je klas of groep kan na reservering mee, en het museum geeft ook kunstlessen.

Beeld: Justin Jin, collectie Rijksmuseum

Groep 6 po t/m vo, gratis-€ 10,-. Nog te zien tot 6 augustus 2023.

 

ResearchED

Jammer hè, dat researchED maar één dag is. Gelukkig is er een researchED-podcast! In ruim dertig afleveringen spreekt Jan van de Ven (lees ook zijn columns bij ons) onder andere met bekende namen als Paul Kirschner, Iliass El Hadioui en Heleen Buhrs over onderzoeksresultaten rond samenwerkend leren, de transformatieve school en leesonderwijs en wat die kunnen betekenen voor ons onderwijs. Aflevering 25 met Piet van der Ploeg over hoe de overheid scholen instrueert over burgerschapsles is bijvoorbeeld reuze actueel.

Luister gratis via Spotify.

 

Vliegeren

Kijk met je klas naar de Film van de Maand, een initiatief van het Nederlands Film Festival, Netwerk Film Educatie, SchoolTV en NPO Start. In juni: Surinaams Vliegeren van de serie Sammy Paramaribo. Vliegeren is in Suriname topsport. De kinderen binden scheermesjes vast aan handgemaakte vliegers en proberen daarmee het touw van de competitie door te snijden. Wie overblijft, wint superlekker schaafijs. En vliegers maken, dat kan natuurlijk ook op school! Met bijbehorend lesmateriaal.

Po, groep 3-4, te zien via schooltv.

 

Schatgraven

Lessen voorbereiden heeft wel wat weg van schatgraven. Je bent lang bezig voor je overzicht hebt en nog langer voor het er mooi uitziet. Maar als je eenmaal klaar bent, is het resultaat super leerzaam. De database geschiedenis en didactiek, een initiatief van Hanneke Tuithof van de Universiteit Utrecht, geeft zo’n mooi overzicht. Een prachtige verzameling kant-en-klaar lesmateriaal voor de kieskeurige leraar geschiedenis of mens & maatschappij, voorgesorteerd op niveau, tijdvak, kernbegrippen en historisch denken.

Vo, gratis in te zien via geschiedenisendidactiek.wp.hum.uu.nl.

 

Kletsmaatjes

Wil je nieuwkomers helpen? Dan is kletsmaatjes echt wat voor jou. Je wordt gekoppeld aan een nieuwkomer (16+) die al een woordje Nederlands spreekt (A1) en samen oefen je elke week de taal online. Naast dat je een ander helpt, maak je meteen kennis met andere culturen. Als vrijwilliger krijg je daarnaast begeleiding van je eigen coördinator. En met je onderwijskennis is jouw hulp goud waard.

Kijk voor meer informatie op kletsmaatjes.nl.

 

BiebBoys

BiebBoys Joran en Kees maken lezen aantrekkelijk. In hun geinig gemonteerde video’s vertellen ze elke maand druk gebarend en enthousiasmerend over onderwerpen als mediawijsheid, musicals en het voordragen van toneelstukken. Kijk samen naar de video’s en laat je leerlingen hun creativiteit uiten met verhalen, pitches en liedjes. Tip: bekijk de thuisafleveringen en bouw er zelf een les omheen. Elk lespakket heeft een handleiding.

Groep 5 t/m 8, gratis beschikbaar via biebboys.nl.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, juni 2023.  

Click here to revoke the Cookie consent