Onderzoek

Geweld tegen leraren

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 21-12-2015 Gewijzigd op 28-07-2016
Bijna vijf procent van de leraren is in het afgelopen jaar geconfronteerd met fysiek geweld. Zo'n achttien procent werd bedreigd of uitgescholden. Dat blijkt uit cijfers van het Algemeen Dagblad en DUO Onderwijsonderzoek.

In een enquête gaven leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs aan in hoeverre ze in schooljaar 2014-2015 te maken hadden gehad met agressie door ouders en leerlingen. De resultaten liegen er niet om. Een op de tien leraren in het basisonderwijs en 2% van de leraren in het voortgezet onderwijs werd geconfronteerd met fysiek geweld door leerlingen. Meestal ging het dan om duwen, schoppen of slaan. Daarnaast kreeg ruim een vijfde van de leraren te maken met verbaal geweld door leerlingen.

Maar de agressie komt niet alleen van leerlingen: ook ouders maken zich schuldig aan verbaal geweld. Ongeveer een op de zes leraren in het basisonderwijs (17%) en een op de tien leraren in het voortgezet onderwijs (11%) werd in het afgelopen jaar uitgescholden, geïntimideerd of bedreigd door ouders. Volgens de leraren ontstaat dit gedrag vooral als ouders het niet eens zijn met de cijfers of het schooladvies van hun kind.

Ruim een kwart van de leraren heeft het gevoel dat de agressie in de afgelopen drie jaar is toegenomen. Voor een deel van de leraren heeft het fysieke of verbale geweld duidelijke gevolgen: bijna een kwart heeft minder plezier in het werk en zo'n 8% geeft aan er minder goed door te functioneren.

De PO-Raad vindt de cijfers verontrustend. 'Een school, een leraar, moet zich kunnen bezighouden met het geven van goed onderwijs en niet met agressie of geweld', aldus voorzitter Rinda den Besten.

Aan het onderzoek deden 431 leraren uit het po en 652 leraren uit het vo mee.

Verder lezen? Het onderzoeksrapport van DUO Onderwijsonderzoek is hier te downloaden.

21 december 2015

Click here to revoke the Cookie consent